Evo i zvaničnog Vašingtona nakon haosa sa pejdžerima: Poslat je apel!
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

moguća eskalacija

Evo i zvaničnog Vašingtona nakon haosa sa pejdžerima: Poslat je apel!

Blinken je dodao da se radi na postizanju prekida vatre u Pojasu Gaze, te da je to i dalje moguće i neophodno

Objavljeno:

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je danas na uzdržanost na Bliskom istoku i ocenio da će dalje eskalirajuće akcije još više otežati razgovore o prekidu vatre u ratu Izraela i Hamasa.

"Francuska i SAD su ujedinjene u pozivu na uzdržanost i apelovanju na deeskalaciju kada se radi o Bliskom istoku uopšte i Libanu posebno", rekao je Blinken u Parizu posle sastanka sa francuskim kolegom Stefanom Sežurneom, a povodom eksplozija komunikacionih uređaja na čijoj je meti bio libanski Hezbolah u napadima koji se pripisuju Izraelu.

Blinken je dodao da se radi na postizanju prekida vatre u Pojasu Gaze, te da je to i dalje moguće i neophodno, prenele su agencije.

Sežurne je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Blinkenom rekao da su Francuska i SAD "vrlo zabrinute za situaciju" na Bliskom istoku.

Pojas Gaze
Pojas Gazefoto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Te dve zemlje sarađuju u slanju poruka o deeskalaciji, rekao je francuski ministar uz ocenu da se "Liban nikada neće oporaviti od totalnog rata".

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas razgovarao telefonom sa najvišim libanskim političkim i vojnim liderima i takođe apelovao na uzdržanost posle talasa eksplozija.

U saopštenju Makronovog kabineta je navedeno da je zatražio od libanskih lidera da prenesu poruku lokalnim organizacijama, uključujući Hezbolah, da se izbegne dalja eskalacija usred zabrinutosti od šireg rata.

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

(Espreso/Beta/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.